viernes, marzo 09, 2007

LOS MONSTRUOS: PEGASO

En la mitologia grega, Pegaso (del grec Πήγασος (Pégasos)) era un caball alat, fill de Posidó i de la gorgona Medusa.
Gravat en bronze de Pegaso, excavat en Iran
Hi ha dues versions del naixement del cavall alat i del seu germà el gegant Chrysaor: Una és que varen sortir del coll de Medusa quan Perseu li va tallar el cap; aquest naixement és semblant al de Atenesa quan aquesta va eixir del cap de Zeus.
Una altra versió diu que ambdós varen nàixer de la Terra quan la sang de Medusa va caure sobre ella. Una variació d’aquesta història manté que foren formats de la mescla de la sang de Medusa i de la bromera de la mar, incloent a Posidó com a progenitor.

Atenesa va atrapar i va domesticar a Pegaso, i el va presentar a les muses al Parnàs. Després d’esdevenir el cavall de les muses, es va posar al servei dels poetes.
Pegaso va ajudar a l’heroi Bellophoron, una mena de doble de Perseu, en la seua lluita contra la Quimera i les Amazones. Hi ha diferents històries de com Bellophoron va trobar a Pegaso la font de Pirene; la més comú és que Polydus li va dir que dormís en el temple de Atenesa, on la deessa el va visitar i li va donar una brida daurada. El matí següent, va trobar a Pegaso bevent d’una font. Quan el cavall va vore la brida, es va aproximar a Bellophoron i va permetre que aquest el muntés. Bellophoron va assassinar la Chimera des de l’esquena de Pegaso, i després va intentar arribar al Mont Olimp per a vore als déus. No obstant, Zeus va fer que Bellophoron caiguera a la Terra. Més tard Pegaso va trobar santuari en la muntanya sagrada, on portava els raigs de Zeus i era rmuntat per Eos, la deessa de l’alba.
Però Pegaso no era immortal, i l’últim dia de la seua vida, Zeus el va transformar en una constel·lació.
Si voleu més informació... Clio, 1r batx.

No hay comentarios: