miércoles, enero 24, 2007

TIBI NOMEN EST...? (CLÍO)

Mihi nomen est CLIO.



Vaig escollir el nom de Clio principalment perquè era un nom curt i senzill, musical. El fet que pertanyera a una musa és clar que em va influenciar, i més encara que fóra la d’història. Vaig buscar informació i vaig vore que aquest personatge ha deixat en herència el seu nom a associacions, premis, i fins i tot una família de papallones, i en honor a la seua importància i al que representa vaig decidir gastar aquest pseudònim.
En mitologia grega, Clio (Κλειώ) o Kleio és la musa de la poesia èpica i la història. Com totes les muses, ella és la filla de Zeus i Mnemòsine. Ella tingué un fill, Hyacinth, amb el rei de Macedònia, Pierus. Algunes fonts afirmen que també fou la mare de Hymenaios.

Sol estar representada amb un pergamí o unes làpides i també és coneguda com la Proclamadora. El nom prové de l’arrel κλέω/κλείω, que significa relatar o fer famós.

Clio ha donat el seu nom a diverses entitats:
- Una xicoteta aldea situada al nord de l’illa de Lesbos, Grècia;
- L’asteroide 84 Klio
- Una branca de metodologia històrica anomenada Cleometria
- Una família depsicohistòria
- El cotxe Renault Clio
.

Les Muses Clio, Euterpe i Thalia
de Eustache Le Sueur

Les Muses ballant amb Apollo, de Baldassare Peruzzi







Parnassus (Il Parnaso), 1497, canvas, Louvre, Paris. Andrea Mantegna

En la mitologia, Parnàs fou fill de Posidó i de la ninfa Cleodora, heroi epònim de la cadena muntanyosa que s'estén entre els territoris dels Doris i els Focenses. Se li atribueix la fundació de l'oràcle de Delfos, que després hauria d'ocupar Apol·lo, en el pendent d'aquesta muntanya, en la que tenien la seua llar les Muses, que varen acudir a la cridada d'aquest déu procedents de la muntanya Helicó.
En la literatura així com en la poesia, es considera el Parnàs com la pàtria simbòlica dels poetes.
Maria 1º batx.
Para saber más cosas aquí.

No hay comentarios: